Lavendel mod lus

Øjenpuder, vaskemiddel, cremer, parfumer, lotion, krydderier, te og mange andre...
Normalt forbinder man lavendelblomsten med to specifikke træk: dens duft og dens farve, men lavendelblomsten har lang historie inden for urtemedicin. 
I dag bruger vi fortsat lavendel som lægeurt, ligesom der er et væld af anvendelsesmuligheder for både de friske og de tørrede blade, der i dag også bruges inden for pleje - og skønhedsprodukter, ligesom vores forebyggende hårelastik imod lus.

Lavendel og lus
Lavendel er blevet brugt som lægemiddel i over 2000 år mod lus, andre smitteplager og til at fremme et godt helbred og velvære. Vi har med vores Stoplus hårelastikker taget oldtidens multifunktionelle og naturlige metoder og udviklet et produkt, der ikke kun skal holde lus væk fra dit hjem, men også bidrage til jeres helbred og velvære. 

Du kan læse meget mere om lavendels historie og hvordan den er blevet brugt herunder.

 Lavendelblomsten bliver blandt andet brugt imod lus

Lavendelens historie

Navnet stammer fra det latinske "lavare", som direkte oversat betyder "at vaske". Den tidligste registrerede brug af lavendel og dens forebyggende egenskab dateres tilbage til det gamle Egypten. Der spillede lavendelblomsten og dens olie en rolle i mumificeringsprocessen.

Senere blev lavendel et badadditiv i flere regioner, herunder Persien, det antikke Grækenland og især i Rom, hvor befolkningen puttede tørrede lavendelblomster i deres friske vasketøj for at holde lus, møl og flåter væk, ligesom den hjalp med at rense krop og sind.

Siden oldtiden har lavendelblomsten været med til at behandle mange forskellige lidelser, herunder:

  • psykiske problemer
  • angst
  • søvnløshed
  • depression
  • hovedpine
  • hårtab
  • kvalme
  • acne
  • tandpine
  • hudirritationer


Aromaterapi

Lavendel bruges mest til aromaterapi. Duften fra lavendelplanten menes at hjælpe med at fremme ro og velvære. Det siges også at hjælpe med at reducere stress, angst og muligvis endda mild smerte. En undersøgelse i Journal of Alternative and Complementary MedicineTrusted Source viste blandt andet, at topisk anvendelse af lavendel kunne reducere sværhedsgraden af ​​menstruationskramper.  I dag bruger aromaterapeuter lavendel til at behandle hovedpine og nervøsitet eller rastløshed. 

Søvnhjælp
Siden tidernes morgen, er lavendelblomsten blevet anbefalet til mennesker, der lider af søvnløshed eller andre søvnforstyrrelser. Folk fyldte deres puder med lavendelblomster for at hjælpe dem med at falde i søvn og få en bedre nats hvile. Massageterapeuter anvender lavendelolie på huden, som kan fungere både som et beroligende middel og et hjælpemiddel mod søvnmangel. I Tyskland er lavendel te blevet godkendt som et supplement til behandling af søvnforstyrrelser, rastløshed og maveirritation.

Hud- og hårforhold
Brug af lavendel kan hjælpe med at behandle sygdommen ”alopecia aerate”, som får en persons hår til at falde ud i pletter. I en undersøgelse, der blev offentliggjort i Archives of Dermatology, gned folk de essentielle olier af lavendel og cedertræ på de områder, hvor håret var faldet ud. Nogle mennesker oplevede hårgenvækst i løbet af syv måneder. Der var dog ingen måde for forskerne at bestemme, hvilken af ​​olierne der var ansvarlige. Når de påføres huden, har lavendelolier vist positive resultater med at hjælpe med eksem, acne, solforbrændinger og bleudslæt.
_________________________________

6 interessante og sjove fakta om lavendel

Efter at have eksisteret i tusinder af år er historien fyldt med lavendelfakta og historier om, hvordan den er vokset og brugt gennem tiderne. Vi har samlet vores ti mest foretrukne lavendelfakta for at dele med dig.

1. I vandet ved korsfæstelsen
Lavendel siges at have været brugt i over 2.500 år, først af grækerne, der købte den fra Arabien. Det blev kendt som Nardus, et navn givet på grund af dets oprindelse fra den syriske by Naarda. Lavendel blev brugt på det tidspunkt i røgelse og siges også at være i vandet, som Maria Magdalen vasker Jesu fødder med før korsfæstelsen. Der er også en skriftlig optegnelse, der går tilbage til 77AD, hvori det hedder, at en græsk læge opdagede lavendelens helbrederende effekt ved rensning af sår og forbrændinger, hovedpine, ondt i halsen og fordøjelsesbesvær mm. 

2. Med kongerne i graven
I egypternes tid blev lavendel brugt i mumificeringsprocessen. I gamle grave blev krukker, der var fyldt med unguenter (en olie eller balsam), fundet at indeholde spor af lavendel, som efter sigende skulle holde onde ånder og insekter væk fra de begravede konger. Spor af lavendel blev også fundet i massageolier, kosmetik og medicin.
 

3. Til afskrækkelse af insekter hos de gamle romere
Gamle romere brugte tørret lavendel i foldet linned og hovedpuder for dets antiseptiske og helbredende egenskaber samt afskrækkende insekter. De brugte olien fra lavendelplanten til vask, madlavning og som en slags aromaterapi også. 

4. I det royale selskab
Dronning Elisabeth 1. af England krævede, at der altid stod et lavendelkrydderi på bordet. Karl VI af Frankrig sad på puder fyldt med lavendel. Dronning Victoria af England vaskede sig i lavendelparfumeret vand og krævede, at alle hendes møbler skulle poleres med et lavendelbaseret polsk og drak endda te tilsat lavendel for at forbedre fordøjelsen. 

5. Lavendel på kroppen øger intelligensen?
Urtekyndige i det 16. århundrede hævdede at lavendel ikke alene kunne kurere forkølelse og hovedpine, men også helbrede neuroser og lammelser. De mente tilmed at man kunne øge sin intelligens ved at gå med en kalot lavet af lavendel.

6. Uundværlig på slagmarken
Det vides, at romerske soldater brugte lavendel på slagmarkerne og klædte sår med den. Så sent som under Første Verdenskrig gav nogle embedsmænd borgerne besked på at indsamle lavendel i deres haver, så man kunne udvinde lavendelolie til behandling af soldaternes sår.