Lus rammer ikke kun børn - her er alt, hvad skal vide om dem

Lus er insekter, der lever som blodsugende snyltere. Kun tre lusearter kan overleve på mennesker: Hovedlus, kropslus og fladlus. Hovedlus, som denne artikel handler om, er den mest udbredte herhjemme og kan være vanskelig at komme af med. Vi har samlet en række gode råd, man kan følge for at få bugt med lusene og allerhelst undgå, at du eller dit barn smittes igen og igen.

Hvor lever lus?

Hovedlus lever i hovedbunden, hvor der er varme, høj luftfugtighed og let adgang til at suge blod. Det har ingen betydning, om håret er rent eller snavset. Lus kan hverken hoppe eller flyve, men de bevæger sig hurtigt rundt i hovedbunden og holder altid fast med en klo i et hårstrå. Lus bevæger sig sjældent længere ud i håret.
Falder lusen ud af håret, kan den overleve op til to døgn, men dør oftest langt tidligere.

Hvordan ser lus ud?

Voksne hovedlus er mellem 2 og 3 mm. Nyudklækkede kan være mindre end 1 mm. Hunnen er større end hannen, og kroppen er aflang og flad. På hovedet har den et par antenner, små øjne og en mund, der bider og suger blod.

Den har seks ben, der ender i kløer, der kan holde fast om hårstrå. Lus varierer i farve fra gennemsigtig gråhvid til meget mørk. Den bliver mørkere, når den lige har suget blod.

Lusens livscyklus

Hunlusen er 9-12 dage gammel, når den første gang lægger æg. Voksne lus lever i cirka 3 uger, og i den periode kan hunlusen nå at lægge 5-8 æg om dagen. Et luseæg er hvidgult, cirka 0,8 mm langt og kittet fast på hårstrået ved hårbunden. 6-9 dage efter ægget er lagt, udklækkes en ny lus, der straks suger blod.

Klør lus?

Når en lus suger blod, spytter den et aktivt stof ind i såret. Stoffet forhindrer blodet i at størkne. Dette kan hos nogle mennesker give kløe og irritation i hovedbunden, da der udvikles en allergisk reaktion. Hyppig smitte eller mange lus kan give sår og infektion i hovedbunden, hvis man kradser sig meget. Hvis der er sår og infektion i hovedbunden, bør lægen kontaktes. Læs mere her.

Hvordan smitter lus?

Tæt kontakt mellem hoveder anses for at være årsag til langt de fleste tilfælde af lus. Det kan også forekomme over tekstile materialer som tøj, møbler og andre ting, men det er sjældnere da lus skal være i håret for at overleve over længere tid. Oftest ser man smitten hos børn, men plagen kan også sagtens overføres til voksne, som er til stort irritation for forældre.

Lus forlader ikke frivilligt et hoved, med mindre den har mulighed for at kravle over til et andet. Det ikke sandsynligt, at lus, som er faldet ud af håret, kan overleve. Ofte er det gamle, syge eller svækkede lus, som falder ud af håret. 

Hvordan smitter lus IKKE?

 • Luseæg smitter ikke. Heller ikke fra hår, der er faldet af. Æggene sidder nemlig fast på håret og kan ikke udklækkes ved temperaturer under 22°C
 • Legetøjsbamser og pelsdyr udgør ikke en smittekilde
 • Der er en meget lille risiko for, at sengetøj, kamme, børster, huer, anden hovedbeklædning og lignende, der bruges af flere personer inden for et kort tidsrum, kan være en smittekilde.

Vil du være 100% sikker på at undgå smitte fra kamme og børster, så:

 • vask dem i sulfovand
 • læg dem i fryseren i to døgn
 • undlad at dele kam eller børste med en, der har lus.

Fakta om smitte

 • Alle kan smittes med lus, men oftest er det børn i alderen 3-10 år
 • Tæt hoved kontakt er den hyppigste smittekilde
 • Luseæg smitter ikke
 • Familiens kæledyr kan ikke være en smittekilde.
 • Kan forekomme smitte fra tekstile materialer

Hvem får lus?

Det er især børn i alderen 3-12 år, der får lus, men både voksne og børn i alle aldre kan blive smittet. Børn i 3-12 års alderen kommer ofte i tæt kontakt med hinanden under leg. Derfor er risikoen for smitte større i den aldersgruppe end i andre aldersgrupper i befolkningen.

Derudover får langhårede børn oftere lus end korthårede. Hårlængden skal være kortere end 0,5 cm, hvis man vil være sikker på ikke at få lus.

Har lus højsæson?

Lus smitter året rundt. Der er dog højsæson i august, september, oktober og november. Der er ingen logisk forklaring på, at det er sådan, men det kan skyldes, at børnene begynder at lege indendørs om efteråret. Desuden har forældrene måske ikke været så opmærksomme på problemet i ferien. Mange børn starter derfor med lus i skole eller institution efter sommerferien.
Den nationale store lusedag er d. 31 januar, som giver god mening da vintermånederne er oftest der børn leger mest indenfor,

Hvordan finder man lus?

Det er ikke alle, der får gener i form af irritation og kløe, hvis de har lus, så det anbefales, at du regelmæssigt, og gerne en gang om ugen, undersøger dit barn for lus. Kommer der besked fra skolen, institutionen eller legekammeraternes forældre om, at der findes lus i den nærmeste omgangskreds, er det ekstra vigtigt, at du undersøger barnet, også selv om der ikke før har været lus i familien.
Finder du lus hos dit barn, skal resten af familien også undersøges. Du kan opdage lus ved, at dit barn klør sig i håret - måske kan du også med det blotte øje se lusene kravle rundt i hovedbunden, eller du kan bruge en lusekam.

Kan luseangreb forebygges?

Du kan forebygge, at dit barn får lus. Du kan f.eks. kæmme jævnligt og lære barnet ikke at dele hårbørste med venner/veninder. Du kan også anvende produkter, der kemisk går ind og sikrer der ikke kommer lus, men det er en ret hård metode for hårbundens natur og kan skade dit barn.
Der er her, hvor vi har udviklet Stoplus for at have et naturligt produkt, der er nemt anvendeligt, og sparer familien både tid og hovedpinen ved at få lus indenfor dørene af hjemmet. Se vores Stoplus scrunchies her.

DR Ultra har tidligere lavet et sjovt indslag om lus. Se med herunder.